V pondělí 7. listopadu 2016 se naše mateřská škola i základní škola zapojily do projektu Ministerstva zemědělství „Medová snídaně". V rámci tohoto projektu dostaly děti ve školce i ve škole k snídani chléb s máslem a medem, a také jablko. Během snídaně absolvovaly zábavně naučnou přednášku, kterou vedl zkušený včelař z Českých Budějovic, pan Syrovátka.

Děti se od něj dozvěděly spoustu zajímavostí ze života i chovu včel, jejich užitečnosti pro člověka i přírodu. Pan Syrovátka odpověděl dětem i na jejich mnohdy zajímavé dotazy. Na závěr děti posnídaly a dlužno dodat, že jim zdravá snídaně velmi chutnala.

Mgr. Karel Král, ředitel školy

 

V pondělí 31. října 2016 jsme si tento anglosaský lidový svátek, který předchází křesťanskému svátku Všech svatých, připomněli i na naší škole, a to vyřezáváním tradiční dýně. Letos jsme darem dostali dýně dvě. Vnitřek dýní i se semínky jsme si uschovali na pozdější kuchyňské zpracování v naší školní kuchyňce. Obě vyřezané dýně zdobí nyní vchody do naší školy. Jak se nám vyřezané dýně povedly, můžete posoudit na následujících fotografiích.

Mgr. Karel Král, ředitel školy

 

V úterý 18. 10. 2016 do mateřské školy zavítali s představením „Dny a měsíce" klauni Hugo a Fugo. Oba klauni opět dětem nejprve pořádně popletli hlavu, ale vzápětí vše uvedli na pravou míru.

Děti se tentokrát dozvěděly, že každé správné ráno začíná budíčkem a pořádnou rozcvičkou, které dny v týdnu jsou pracovní a které odpočinkové. Děti si také zopakovaly názvy měsíců v roce a pomohly . Celé představení bylo tradičně doplněno řadou veselých písniček, které si děti s klauny s chutí zazpívaly. Na závěr je čekala obvyklá sladká odměna v podobě bonbónů.

Mgr. Karel Král, ředitel školy

 

 

V letošním roce se naše škola již počtvrté zapojila do 5. ročníku tohoto dobrovolnického projektu. Jedná se o tři dny plné aktivit po celé České republice. Kdykoliv během těchto 72 hodin (13. – 16. října 2016) a zároveň jakkoliv dlouho se dobrovolníci po celém Česku pouští do aktivit, které pomohou druhým, přírodě či jejich okolí. Výsledkem těchto projektů pak je mnoho úsměvů, radosti a dobrých pocitů z vykonané práce. Organizátorem „72 hodin" je Česká rada dětí a mládeže. V letošním roce se opět přihlásilo téměř 30 000 dobrovolníků ve více než 600 projektech.

V letošním roce mohli dobrovolníci registrovat svůj projekt ve třech kategoriích: Lidé (Pomoc potřebným), Příroda (Péče o přírodu) a Okolí (Vylepšení života kolem sebe). Letošní motto projektu znělo „Pomáhám, protože chci!". My jsme náš projekt zaregistrovali pod názvem „Pomůžeme zkrášlit své okolí, protože chceme". Během pátečního dopoledne 14. října 2016 se žáci naší školy pustili do realizace projektu. Prvním úkolem bylo zastříhání živého habrového plotu a ovocných dřevin na školní zahradě, druhým úkolem pak úklid okolí školy, školního hřiště a sběr odpadků.

Výsledkem byl dobrý pocit z poctivě odvedené práce a hezčí prostředí areálu naší školy.

Mgr. Karel Král, ředitel školy a koordinátor projektu

Jelikož se věnujeme tradičně na naší škole výukovým programům a projektovým dnům, které podporují zdravý životní styl i zdravý způsob stravování, zařadili jsme i v letošním školním roce první hodinu zdravého vaření.

Hodina proběhla v pátek 30. září. Cílem hodiny byla příprava zdravé svačiny – rybí pomazánky. Pro tuto pomazánku jsme se rozhodli přesto, že ryby jsou v dnešní době dětmi ne zrovna oblíbené. Před samotnou přípravou si děti připomněly zásady hygieny při vaření a pečlivě si umyly ruce. Potom přišla na řadu příprava jednotlivých surovin – 2 konzervy tuňáka, máslo, smetanový sýr, cibule, vajíčka na tvrdo, kyselé okurky, hořčice, jarní cibulka, trochu citrónové šťávy, sůl a pepř. Děti si nakrájely také zeleninu na ozdobu – červenou papriku, salátovou okurku, rajská jablka, cibuli a jarní cibulku. Všechny suroviny děti nakrájely a smíchaly s máslem, sýrem a hořčicí. Každý žák si potom sám na svém talířku namazal chlebíčkovou večku pomazánkou a dozdobil dle chuti nakrájenou zeleninou. Pak si již všichni popřáli „dobrou chuť" a pochutnávali si na připravené svačince.

Důkazem toho, že se povedla, byly jen prázdné talíře a sytá bříška. Děti si tak vyzkoušely, že připravit si zdravou svačinku není až tak obtížné. Pokud si ji i sami připraví, o to více také chutná.

Mgr. Karel Král, ředitel školy